Preporuke dokumentarnih serijala

Koliko god da volim igrane filmove i serije, toliko su mi zanimljiva i draga i dokumentarna ostvarenja — sjajan način da saznate nešto potpuno novo ili nešto novo o temi koja vas i inače zanima, ili jednostavno da dobijete uvid i u drugačije perspektive i nove poglede na određene stvari. Upravo zato sam se odlučila na post posvećen preporukama odabranih dokumentarnih serija. Zašto serije, a ne filmovi? Učinilo mi se zgodnim napraviti izbor dokumentarnih serijala čiji je format prilično zgodan za hronični nedostatak slobodnog vremena, od kojeg gotovo svi patimo (iako je i ovo malo upitno, jer često završimo gledajući dva-tri sata serija i to nam se čini prihvatljivijim od sat i po vremena potrošenog na film, ali hej, to je već neka druga priča). Dosta njih ima kraće epizode, od petanestak ili dvadeset minuta pa do sat vremena, a teme, u čijoj se obradi možda ne zalazi uvijek do krajnjih granica, vrlo su raznovrsne i daju vam neku vrstu pregleda ili uvida u različite probleme i fenomene, tako da lako možete od svega što pogledate odabrati neku tematiku o kojoj želite nešto više i detaljnije da pogledate / pročitate / istražite. Da ne dužim, evo nekoliko naslova koje sam odabrala za prvi post ove vrste.

History 101

Odmah da kažem, ovaj serijal je glavni krivac za pisanje ovog posta i ujedno najnoviji koji sam pogledala. Deset epizoda nudi možda ne najdublji ili najrazrađeniji, ali svakako kratko i efektno upakovan pregled tema poput razvoja feminizma, robota, fast food industrije, uspona Kine, istraživanja svemira, upotrebe nuklearne energije… Kao što se da zaključiti, neki od vrlo bitnih momenata u istoriji čovječanstva našli su svoje mjesto kao teme ovih epizoda. Epizode traju uglavnom dvadesetak minuta, što serijal čini vrlo zgodnim za one momente kad nemate baš mnogo vremena ili koncentracije za nešto zahtjevnije, a opet želite pogledati nešto zanimljivo i potencijalno korisno.

Explained

Ako vam se svidi History 101, onda postoji velika vjerovatnoća da će vam se svidjeti i Explained. Naravno, vrijedi i obrnuto. Koncept je gotovo isti. Explained ima dvije sezone, a u različitim epizodama obuhvaćene su teme poput razlika u platama muškaraca i žena, globalne krize kad je riječ o zalihama vode, pitanja političke korektnosti, razvoja interpunkcije, monogamije, kodiranja, različitih kultova. Izbor tema prilično je širok, tako da vjerujem da svako može pronaći ponešto što bi se moglo učiniti interesantnim. Explained ima i posebno izdvojene epizode ili grupe epizoda posvećene određenim pitanjima, kao što su Coronavirus Explained, Sex Explained ili The Mind Explained.

The Brain (with David Eagleman)

Pisala sam već jednom prilikom na blogu o knjizi Mozak: priča o tebi, Dejvida Iglmana, profesora na Stanfordu, neuronaučnika u čiju sferu interesovanja spadaju sinestezija, percepcija vremena, vizuelne iluzije, odnos neuronauke i prava. a prema toj njegovoj knjizi snimljena je i serija. Seriju čini šest epizoda, u trajanju od po sat vremena, a svaka je posvećena zapravo jednom poglavlju iz knjige. Neka od pitanja koja pokriva tiču se toga kako je sve ono što mi jesmo određeno upravo našim mozgom i njegovom aktivnošću, kako se s njegovim promjenama i razvojem i sami mijenjamo, ali i kako promjene sredine u kojoj živimo ili aktivnosti kojima se bavimo ili kojima smo izloženi utiču na formiranje nekih izmjena u našim mozgovima, koliko slobode uopšte postoji u donošenju odluka, da li mi zaista imamo slobodu izbora ili je ona samo prividna, određena raznim procesima koji se dešavaju unutar naših glava.

Abstract: The Art of Design

O prvoj sezoni ovog serijala već sam pisala na blogu. Usmjeren je na rad nekih od najistaknutijih dizajnera i na principe dizajna uopšte u različitim poljima i uticaj koji sam dizajn, koliko god usko ili široko bio shvaćen, ima na naš svakodnevni život. Epizode prve sezone posvećene su, tako, dizajnu naslovnica za New Yorker, dizajnu obuće za Nike, Platonu i njegovim fotografijama… Druga sezona dotiče se pitanja dizajna kostima za filmove, dječjih igračaka, dizajnerski rad I. Spaltera za Instagram… Epizode ovog serijala malo su duže, traju četrdesetak minuta, ali su krajnje zanimljive i pokrivaju različite oblasti i discipline.

Toliko za ovaj kratki skup preporuka, javite slobodno šta biste dodali na spisak. Do narednog čitanja!

Objavljeno od strane

Sakupljač materijala za ovu svaštaru, koju čine preporuke i osvrti na različite sitnice koje život znače (ili ga malo uljepšaju, ako ništa drugo).

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s