Knjige na listi želja #3

Trenutno sam u fazi kad malo pauziram s kupovinom novih knjiga, jer se dosta toga nakupilo, stoji nepročitano, što od raznih sajmova, što od nekih drugih kupovina. Naravno, ne gajim neke sulude ideje da moram prvo pročitati sve što imam pa tek onda nabaviti nešto novo, jer bi to vrlo vjerovatno značilo da ne bih uzela ništa do kraja života, a to jednostavno nije opcija. E sad, možda ne kupujem, ali i dalje punim liste želja kad je riječ o naslovima do kojih bi voljela da dođem nekad u skorije vrijeme, tako da sam odlučila izdvojiti neke koji su mi se učinili posebno zanimljivim. Evo šta se sve može naći na mojoj knjiškoj listi želja.

Shoshana Zuboff: The Age of Surveillance Capitalism. The Fight for a Human Future at the New Frontier of Power

Ovo je knjiga koja se dotiče trenutno (a ovo trenutno je prilično širok pojam) vrlo popularne teme, a to je odnos slobode, izbora, slobode izbora, kontrole, tehnologije, prikupljanja informacija, načina na koje se te informacije koriste. Knjiga se bavi preispitivanjem svojevrsne nove ere uticaja koje kapitalizam ima na društvo, politiku, poslovanje i tehnologiju, uz pokušaj da se ponude neka rješenja koja bi nam pomogla u tome da ne postanemo potpuni robovi različitih digitalnih uticaja.

Detaljnije o knjizi: ovdje.

Thomas Medvetz: Think Tanks in America

Još jedna knjiga koja pripada domenu publicistike, a koja mi je zapela za oko. Usmjerena je na pitanje odnosa između analitičkih centara, s jedne strane, te politike, medija i društvene stvarnosti, s druge. Šta su uopšte ti analitički centri (trust mozgova)? Kakvim istraživanjima se bave? Kako su došli do pozicije u kojoj su danas, a koja podrazumijeva prilično visok stepen uticaja?

Dijelovi knjige dostupni na Google Books: ovdje.

Sarah Baxter: Literary Places

Treća knjiga je malo opuštenija, ne brinite. Ilustrovana knjiga posvećena literarnim prikazivanjem mjesta poput Pariza u Jadnicima, Napulja u Mojoj genijalnoj prijateljici, Londona iz Olivera Tvista, Čilea iz Kuće duhova.

Zaviriti u knjigu možete: ovdje.

Julia Armfield: Salt Slow

Zbirka priča koje uvezuje motiv tijela i tjelesnog i u kojima se spaja svakodnevno s elementima mitskog i gotskog. Tako nailazimo na priče gdje jedna studentkinja skuplja dijelove tijela muškaraca, jedan protagonista se pretvara u insekte, neki likovi ustaju iz mrtvih ili se pretvaraju u kamen. Djeluje prilično suludo i istinski me zanima koliko je uspješno autorka uspjela izgraditi ovu ludu atmosferu u svojim pričama.

Više o knjizi pričitajte: ovdje.

Cho Nam-Joo: Kim Jiyoung, Born 1982

Knjiga u kojoj pratimo život Kim Jiyoung, jedne obične djevojke koja živi u Južnoj Koreji i koja je morala dijeliti sobu sa sestrom dok su njena braća imala svoje zasebne; koja je dobra radnica, ali koju zaobilaze unapređenja; koja postaje supruga i napušta karijeru; koja počinje da se ponaša čudno. Kao što se da pretpostaviti, bazu knjige čine pitanja koja se tiču seksizma, mizoginije i mentalnog zdravlja.

Više o knjizi pročitajte: ovdje.

Jean Rhys: Wide Sargasso Sea

Tu je i knjiga o kojoj već duže vrijeme slušam i nailazim ili na nevjerovatne pohvale ili na ukazivanje da je riječ o knjizi koja nikako nije ispunila očekivanja. Cijela knjiga se zapravo oslanja na roman Džejn Ejr Šarlot Bronte i pokušaj da se da novi glas ženskom liku koji tamo nije detaljno razrađen.

Više o knjizi pročitajte: ovdje.

I za kraj još da brzinski dopunim ovu listu nekim kod nas prevedenim naslovima.

Madlin Miler: Kirka

Da, znam da svi znamo za ovu knjigu. Htjela sam je prvo čitati na engleskom, pa sam onda vidjela da je izašlo hrvatsko izdanje, a ja sam se potrefila na Interliberu, ali sam je opet nekako zaobišla, ni sama više ne znam zašto, i sad definitivno čekam ovo Lagunino izdanje pa ću se napokon dohvatiti ove reinterpretacije priče o Kirki.

Više o knjizi na blogu knjigoteka.rs.

Margaret Atvud: Svedočanstva

Da, znam da svi znamo i za ovu, ali morala sam da je spomenem. Od serije sam gotovo i odustala, postala mi je previše razvučena i iskočilo je toliko toga zanimljivijeg da je morala ići na pauzu, ali knjigu ne namjeravam da propustim iako su mišljenja podijeljena.

Maša Kolanović: Poštovani kukci i druge jezive priče

I za kraj, ova zbirka priča Maše Kolanović, koja me opisom, makar do neke mjere i ovako na prvu, podsjeća na ovu pomenutu zbirku Salt Slow, dakle stvarnost i egzistencija, ali iščašena i izmještena, prepletena sa apsurdom i osjećajem tjeskobe.

Više o knjizi pročitajte: ovdje.

Toliko za sada, a vi pišite ako ste čitali nešto od ovoga.

Objavljeno od strane

Sakupljač materijala za ovu svaštaru, koju čine preporuke i osvrti na različite sitnice koje život znače (ili ga malo uljepšaju, ako ništa drugo).

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s