#ŽeneBiH: knjiga o izuzetnim ženama

Koliko znamo žena koje su svojim djelovanjem, o kojoj god sferi se radilo, bila to književnost, muzika, slikarsvo, medicina, matematika, aktivizam ili nešto potpuno drugo, uticale u nekoj mjeri na (pre)oblikovanje istorije, kulture, načina života? Koliko znamo takvih žena čiji se život i rad, barem u nekoj mjeri, vežu za prostor Bosne i Hercegovine? Knjiga Žene BiH, koja je nastala kao rezultat sjajne crowdfunding kampanje te ranijeg detaljnog i drugotrajnog istraživanja koje su sprovodile autorke knjige Amila Hrustić Batovanja, Masha Durkalić i Hatidža Gušić, daje odgovore na to pitanje, i to u vidu predstavljanja života i djela 50 različitih ličnosti.

U uvodnom tekstu knjige, autorke nam daju nešto više informacija o rađanju ideje i shvatanja da postoji potreba za jednom ovakvom knjigom, o počecima realizacije te ideje, pa i o samom procesu nastanka knjige, kao i odlukama koje su se ticale izbora žena o kojima se piše, ali i ilustratorki koje bi njihove likove predstavile. Kako navode, izbor žena koje su se našle u knjizi njihov je lični, u dobroj mjeri subjektivan, a određen je i obimom knjige i njihovim usmjeravanjem pažnje na žene koje su rušile rodne stereotipe, ustajale protiv nametnutih patrijarhalnih okvira, nesebično dijelile svoje znanje i mijenjale sredine za svoje savremenice, ali i za žene koje dolaze nakon njih.

20190717_144706-01

Priče svih žena opisanih u knjizi date su po sličnom modelu: navođenje nekih osnovnih biografskih podataka, iznošenje glavnih crta koje se tiču njihovog djelovanja, kao i problema s kojima su bile suočene, zatim neki lični zaključni osvrt koji sumira u jednom paragrafu značaj osobe o kojoj se piše, kao i ukazivanje na postojanje nekog drugog oblika svjedočenja o njoj, poput imena ulica ili različitih institucija. Svaki tekst propraćen je zaista sjajnim ilustracijama. Njih su radile ilustratorke širom BiH (Nataša Konjević, Nina Hadžić, Imelda Ramović, Amila Hrustić Batovanja, Lejla Ahmedspahić, Sanja Planinić, Stella Dujmušić, Hana Kevilj, Jelena Žilić, Nevena Katalina, Mirna Katarina, Milica Čvokić, Sabrina Krilić i mnoge druge). Ilustracije su međusobno dovoljno različite da prikažu neke specifične stilske crte svake od ilustratorki, ali ujedno i dovoljno ujednačene, barem na planu kolorita, da odlično funkcionišu kao jedna zaokružena cjelina. Svakako su sjajna dopuna tekstualnom aspektu knjige.

20190717_144725-01

Kada je riječ o samom izboru ličnosti koje su se našle u ovoj knjizi, neke od žena o kojima možete čitati jesu: Staka Skenderova, Milena Mrazović, Bahrija Nuri Hadžić, Vera Šnajder, Berta Bergman i Marija Kon, Žarana Papić, Vahida Maglajlić, Vera Obrenović Delibašić, Merima Ključo, Rifka Riki Levi, Ferida Duraković, Sarita Vujković, Lepa Radić, Razija Mujanović i mnoge druge. Kao što se može uočiti, izborom su obuhvaćene žene koje su živjele (ili i danas žive) u različitim vremenskim periodima i koje su djelovale na različiitm poljima, tako su se tu našle narodne heroine, sportistkinje, književnice, matematičarke, pjevačice, istoričarke umjetnosti, novinarke, doktorice, književne teoretičarke, glumice, feminističke teoretičark, likovne umjetnice…

20190717_144819-01

Tekstovi u knjizi zaista nisu preobimni, brzo i lako se čitaju, a prepuni su ključnih informacija. Za one koji žele saznati nešto više, na kraju knjige nalazi se i spisak literature i korištenih izvora. Tako da ukoliko vas zanimaju odgovori na pitanja poput onog koja je žena u BiH autorka prvog romana, ko je prva novinarka, izdavačica i urednica, prva školovana slikarka ili prva žena koja je proglašena narodnim herojem, onda bi vam ova knjiga svakako mogla biti zanimljiva. Ono što je najveći značaj ove knjige jeste to što ona predstavlja pokušaj da se iz zaborava otrgnu ličnosti koje su dale ogroman doprinos razvoju društva uopšte, djelujuću svaka u svojoj sferi, a o kojima tako malo znamo, pokušaj da se preko pojedinačnih čitanja u kolektivno sjećanje vrate žene kojima je tu oduvijek bilo mjesto.

20190717_144746-01

A ako želite provjeriti svoje poznavanje raznih detalja o životu i radu ovih žena, bez obzira na to jeste li već čitali Žene BiH, tu je i prezanimljiv kviz na njihovom sajtu, gdje ujedno možete pronaći i informacije o tome kako i gdje nabaviti knjigu. A što se tiče kviza, javite rezultate!

Objavljeno od strane

Sakupljač materijala za ovu svaštaru, koju čine preporuke i osvrti na različite sitnice koje život znače (ili ga malo uljepšaju, ako ništa drugo).

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s