Pet za pet

Da, nakon pauze koja traje od 2017. godine, vraćaju se Pet za pet postovi, a.k.a. objave s mjesečnim preporukama (ostavljamo kratku pauzu za radovanje, ok idemo dalje). Prestala sam s ovim postovima jer sam počela pisanje njuzletera, a nisam htjela da se ponavljam i tamo i ovdje. Međutim, shvatila sam da mi nedostaje sastavljanje ovih postova i uopšte skupljanje materijala za njih, tako da sam odlučila prostor na njuzleteru ostaviti za preporuke tekstova, a ovdje se posvetiti nekim konkretnijim stvarima. Ova prva tura preporuka ispala je nekako filmska/serijska, nešto je novo, nešto u toku, nešto je starije (samo je tek našlo svoj put do mene), u svakom slučaju, uživajte u ovom malom pregledu.

Treća sezona serije True Detective

Ok, sezona možda još traje, ali sad mi već izgleda da bi morali baš dobro da se potrude da je upropaste (opet, nikad ne reci nikad). Ako ste gledali prvu sezonu, pa ste od druge odustali i pitate se ima li potrebe da se vratite ovoj seriji i počnete s trećom sezonom, odgovor je jedno veliko da. Ova sezona rađena je po principu prve, sam format, ali i opšta atmosfera koja vlada zaista podsjećaju na ono što smo imali priliku gledati na samom početku ove serije. Detektivski tandem oko kojeg se gradi priča čine Vejn Hejz (Maheršala Ali) i Ronald Vest (Stiven Dorf). Razvoj radnje pratimo kroz neka tri glavna vremenska razdoblja, počevši od samog nestanka koji postaje predmet slučaja, preko perioda nakon desetak godina, kad se slučaj opet otvara zbog novonastalih i novootkrivenih okolnosti, pa do razdoblja u kojem Vejn za televizijski intervju govori o samom slučaju i toku istrage.

Robin Williams: Come Inside My Mind

Jedan divan dokumentarac iz 2018. godine koji ima tu posebnu moć i da vas rastuži i da vas nasmije. Film prati priču o životu i djelu Robina Vilijamsa, traje oko 2 sata, a režiju potpisuje Marina Zenović. Film je pun do tada neobjavljivanih snimaka, sadrži razgovore s osobama koje su glumcu bile veoma bliske, a dobrim dijelom je predstavljen upravo njegovim riječima i s njim u ulozi naratora. Film prati razvoj Robinovog životnog puta, televizijske i filmske karijere, ali i njegove ličnosti.

Cold War

Nastavljamo s filmskim preporukama, a ovo je došla u duhu opštih priprema za dodjelu Oskara. Jedan apsolutno predivan film Pavela Pavlikovskog. U srži priče su životi dvoje muzičara koji se upoznaju pedesetih godina dvadesetog vijeka u Poljskoj. Cold War je pun ličnog i muzike, ali i socijalnog i političkog. Koliko god da je film određen ljubavnom tematikom, on nije samo to, barem toliko je okrenut i pitanjima odnosa Istoka i Zapada, prikazom tada aktuelne političke i uopšte društvene situacije i tome kako ta podloga može da utiče i da oblikuje život pojedinca. Inspiraciju za priču Pavlikovski je našao u životima svojih roditelja. Film je ušao u krug naslova nominovanih za najbolji strani film.

Fyre

Tu je i jedan ovogodišnji Netfliksov dokumenatarac od kojeg, ako ćemo biti potpuno iskreni, ništa posebno nisam očekivala, ali je ispao više nego korektan. Film traje sat vremena i trideset sedam minuta, a tematizuje propast naslovnog muzičkog festivala, tematizujući time i to šta se desi kad jednostavno ne možeš odustati od nečega i uporno ne prihvataš ne kao odgovor, koliko god da se sve oko tebe raspada. 

Abstract: The Art of Design

I za kraj još jedna preporuka s Netfliksa, ovaj put riječ je o jednoj seriji koja se bavi djelom različitih dizajnera i umjetnika: fotografa (Platon), ilustratora (Kristof Niman), grafičkih dizajnera (Pola Šer), dizajnera enterijera (Ilse Kroford). Svaka epizoda posvećena je jednoj osobi i njenom radu, a epizode traju negdje između 40 i 50 minuta.

Toliko za ovo izlistavanje preporuka, nadam se da će se do kraja februara nakupiti nekih novih.

Objavljeno od strane

Sakupljač materijala za ovu svaštaru, koju čine preporuke i osvrti na različite sitnice koje život znače (ili ga malo uljepšaju, ako ništa drugo).

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s