Knjige na listi želja

Prošlog decembra imala sam post ovog tipa (možete ga pročitati ovdje) i u njemu sam predstavila neke od knjiga koje se nalaze na mojoj listi želja na sajtu Book Depository. Kao što sam napisala i tada, vjerujem da ovakvi postovi mogu biti prije svega zanimljivi, jer su svakako opcija da saznamo za nešto novo, ali i potencijalno korisni, jer mogu poslužiti kao neki vid inspiracije za izbor poklona, bilo nekome do koga nam je stalo, bilo nama samima. Nastojala sam da uključim što različitije knjige, tako da ima tu i romana i eseja i kuvara i nečega starijeg i nečega novijeg. U svakom slučaju, slijedi izbor u vidu deset knjiga koje se nalaze na mojoj listi želja:

The Meursault Investigation, Kamel Daoud

Ovo je knjiga koja mi zaista dugo stoji na listi. Ako se ne varam, prevedena je i kod nas. Riječ je o romanu koji nudi jedan alternativni pogled na Kamijevog Stranca. Autor nam donosi priču o bratu onog bezimenog Arapina kojeg ubija Merso. On nam daje ne samo ime tog Arapina, svoga brata, već nam daje uvid i u njegovo viđenje događaja koji su prethodili ubistvu na plaži; on daje ime i glas bezimenom Arapinu. Ova knjiga bi mogla biti vrlo zanimljiv poklon svima onima za koje znate da vole Kamija i da su uživali čitajući Stranca.

Link do knjige: ovdje.

The Illustrated Dust Jacket: 1920-1970, Martin Salisbury

Jedini razlog zbog kojeg mi je ova knjiga još na listi želja, a ne na polici, jeste taj što čekam da je bar malo snize. Knjiga je posvećena omotnim listovima na knjigama u periodu između 1920. i 1970. godine, tačnije autor je predstavio pedesetak umjetnika iz Amerike i Velike Britanije koji su radili na omotnim listovima nekih popularnijih knjiga koje su objavljivane u navedenom periodu, vezu između njihovih ideja i samih tema knjiga na kojima su radili, potencijalni problem ograničenosti formata itd. Ako znate nekoga ko voli dizajn ili voli da obrati pažnju i na izgled knjige, ovo bi mogla biti dobra ideja za poklon.

Link do knjige: ovdje.

Girls Burn Brighter, Shobha Rao

Ova me knjiga zainteresovala kad sam je vidjela na Goodreads listama za knjigu godine. Knjiga prati priču o ženskom prijateljstvu (mnogo mi je drago da je ovo sve češća tema u prozi), razdvojenosti, siromaštvu i patrijarhalnom društvu. Radnja je smještena u Indiji i prati put junakinje koja pokušava da pronađe izgubljenu prijateljicu. Ovo bi možda mogao biti zanimljiv poklon za sve ljubitelje Elene Ferante, barem kada se ovako pogleda tematski okvir romana.

Link do knjige: ovdje.

Deliciously Ella The Plant-Based Cookbook, Ella Mills

Book Depository je mjesto gdje sam naručila već dva kuvara. Istina, oba na sniženju od preko 50% jer svaka cijena iznad toga ipak je viša u odnosu na to koliko sam spremna da izdvojim na knjigu ovog tipa. Takvo sniženje čekam pa da i ovu knjigu prebacim sa liste želja na policu u kuhinji. Ela ima hrpu divnih ideja za mnogo ukusna jela, slana i slatka. Zdrava su i prilično jednostavna, a uglavnom ne podrazumijevaju neke izrazito čudne i teško dostupne sastojke. Ovo je link do njenog kanala na YT i bloga, možda nekome bude zanimljivo: YT kanal, blog.

Link do knjige: ovdje.

The Periodic Table of Feminism, Marisa Bate

Ovo je knjiga posvećena predstavljanju ideje feminizma, od prvog do četvrtog talasa, a u njoj je svoje mjesto našlo preko 100 značajnih osoba: žene koje su učestvovale u borbi za pravo glasa, književnice, one koje su se iskazale na polju medicine, politike, poslovanja… Jedno poglavlje posvećeno je i muškim saveznicima. 

Link do knjige: ovdje.

21 Lessons for the 21st Century, Yuval Noah Harari

Trenutno čitam knjigu Sapiens ovog autora, a čekam Noć knjige pa da kupim i Homo Deus. Ako i jedna i druga zadovolje očekivanja, vjerujem da neće proći puno vremena prije nego što naručim i 21 Lessons... Na šta se Harari osvrće u ovoj knjizi? Na suštinska pitanja koja bi trebalo da postavljamo u svijetu u kojem danas živimo, probleme s kojima se sureće čovjek današnjice: političke i tehnološke izazove, pitanje nade, očaja, istine i otpornosti. Našle su se tu teme poput terorizma, migracija, lažnih vijesti, meditacije i šta već ne.

Link do knjige: ovdje.

Angela Carter’s Book Of Fairy Tales, Angela Carter

U ovoj su knjizi skupljene razne priče iz različitih dijelova svijeta, od Arktika do Azije, i to propraćene ilustracijama. Neke su u svojoj suštini više lirske, neke su komične, dok su druge nešto mračnije. Priče su razvrstane u 13 dijelova, a neki od njih nose sljedeće naslove: Korisne priče, Udate žene, Majke i ćerke, Nesrećne porodice, Vještice

Link do knjige: ovdje.

Do Design, Alan Moore

Prošle godine mi se na listi našla ovakva knjiga o njuzleterima. Nju sam nabavila i ispostavilo se da je bila zaista zanimljiva i korisna. Sada je tu nova knjiga, ovaj put o dizajnu. Knjižica ima nešto preko 100 strana, vjerujem da je kao i ova o njuzleterima prepuna fotografija, tako da se čita za jedan dan, ali trebalo bi da čitaoce uputi na to da nije bitno samo šta proizvodimo, ako već nešto proizvodimo/pravimo, već da je podjednako bitno i to kako i zašto to činimo. Opet, potencijalno dobar poklan za sve koji vole dizajn, koji stvaraju nešto ili jednostavno vole čitati o tome.

Link do knjige: ovdje.

The True Colour of the Sea, Robert Drewe

Mislim da sam na ovu knjigu naišla sasvim slučajno, listajući sve što Book Depository nudi. Ovo je zbirka priča, ukupno njih 11, koje prate živote različitih likova, smještenih u različitim krajevima, sa različitim sudbinama, a upravo je more, odnosno voda, nit koja sve te priče, zasnovane na temama poput ljubavi, gubitka, patnje, želje, odrastanja, povezuje u jednu cjelinu.

Link do knjige: ovdje.

Dead Girls : Essays on Surviving an American Obsession, Alice Bolin

Ok, ovo je možda malo i varanje, jer sam juče naručila ovu knjigu, ali htjela sam da iskoristim priliku i spomenem je i ovdje. Do ove knjige sam došla zahvaljujući The New York Times listi 100 najznačajnijih knjiga u 2018. godini. Autorka se bavi široko rasprostranjenom opsesijom tematizovanja žena i djevojaka koje su mučene i ubijene, a čije je mučenje i ubistvo poslužilo kao polazišna nit za razvoj neke priče. Svoje mjesto su u knjizi tako našli True Detective, Twin Peaks, Gone Girl, razni romani… Djeluje zanimljivo, a detaljnije utiske svakako očekujte čim pročitam knjigu.

Link do knjige: ovdje.

Toliko za ovo javljanje. Ako ste čitali neku od ovih knjiga, obavezno ostavite komentar sa svojim utiscima. Vjerujem da će to biti korisno i meni, ali i svima onima kojima je možda baš ta knjiga bila na listi želja ili im se učinila zanimljivom.

Objavljeno od strane

Sakupljač materijala za ovu svaštaru, koju čine preporuke i osvrti na različite sitnice koje život znače (ili ga malo uljepšaju, ako ništa drugo).

One thought on “Knjige na listi želja

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s