Bullet journal za 2018.

JER KAD ĆEMO PRIČATI O PLANERIMA AKO NE U JANUARU…

 

U čitavu bullet journal avanturu uskočila sam u januaru prošle godine, nakon dosta premišljanja i istraživanja, jer vođenje takvog tipa dnevnika, ruku na srce, zna da djeluje prilično zbunjujuće i malo besmisleno nekome ko se s njim tek susreće. Tako je meni na samom početku djelovalo kao da je potrebno više vremena za izradu različitih rubrika planera nego za ispunjavanje samih obaveza, što je apsurd nad apsurdima, ali onda sam našla opciju koja meni odgovara i koja pobija takvo uvjerenje. Za razliku od mnogih verzija na koje se može naići na netu, a koje su prepune crteža i ukrasnih elemenata, ja sam se odlučila za crno-bijelu verziju koja na prvo mjesto stavlja preglednost i jednostavnost. O konceptu ovakvog planera pisala sam prošle godine (možete pročitati u ovom postu), a sada se zadržavam samo na brzinskom pregledu ovogodišnjeg planera i nekim izmjenama na koje sam se odlučila nakon što sam, zhavaljujući jednogodišnjem bullet iskustvu, shvatila šta mi odgovara, a šta je jednostavno suvišno, neupotrebljivo i krajnje nepraktično.

Processed with VSCO with  preset

Pregledi. Jedna od najboljih stvari ovakvih planera jeste to što vam omogućavaju da različite stvari držite zajedno, na jednom mjestu, tako da je uvijek lako naći podsjetnike za određene stvari koje ste planirali, liste koje ste sastavljali, stavke koje ste pribilježili, datume za koje ste nešto zakazali. Još jedna dobra stvar svakako jeste pregled na više nivoa, tj. mogućnost planiranja i organizovanja na godišnjem, mjesečnom i dnevnom nivou, tako da već nakon dva-tri pogleda znate kada je najbolje da se posvetite određenoj obavezi, zavisno od broja drugih stavki planiranih za tu sedmicu, mjesec ili godinu. Tako sami sebe podstičete da obratite pažnji i na širu sliku, ali i na pojednačne slučajeve. Upravo iz tog razloga, zadržala sam i ove godine future log, tj. godišnji pregled, ali i onaj mjesečni, kao i sedmični. To je negdje najjednostavniji način praćenja različitih rokova i približavanja bitnih datuma, koji vam jednostavno ne dozvoljava da previdite nešto bitno. Zašto? Zato što prvo pogledate godišnji plan i vidite šta vam stoji zapisano za dati mjesec, zatim pregledate mjesečni pregled, a prilikom pravljenja sedmičnih pregleda, pregledate i mjesečni i vidite šta ste planirali za period koji dolazi. Zvuči komplikovanije nego što zaista jeste.

LRM_EXPORT_20180114_195800.jpg

Finansije. Kada je riječ o nekim dodatnim stranicama, tu je godišnji i mjesečni pregled budžeta, jer svi se mi, realno, trudimo da budemo bolji kada su finansije u pitanju, a praćenje i planiranje troškova ne može da odmogne (istina, nekad se pitam koliko pomaže, ali ljudi smo). Uglavnom, za svaki mjesec trudim se da unesem primanja, ali i svaki pojedinačni trošak, čisto kako bih lakše sagledala cjelokupnu sliku i vidjela koji je najlakši način da se dođe do nekih ušteda, a uvela sam i praćenje stanja kad je riječ o konkretnim uštedama (tipa odvajanje za frižider, registraciju auta i ostale odrasle stvari koje svako malo iskoče i zaprepaste nas jer do tog momenta nismo ni razmišljali da dio plate mora otići na nešto što nisu knjige, hrana i sve one divno nepotrebne nasumičnosti).

Processed with VSCO with  preset

Blog. Tu je i nekoliko strana posvećenih blogu i one su najveća novina ovogodišnjeg planera. Tu su strane za planiranje postova za svaki mjesec, čisto da vidim koliko toga planiram da uradim, a koliko na kraju i ostvarim, zapisivanje ideja za neke nove postove, pravljenje lista za postove preporuka i skupljanje materijala za njuzleter (koji stiže posljednjeg dana u mjesecu i možete se prijaviti ovdje), zatim praćenje statistika, što uredno zaboravljam da unesem i to negdje pokazuje koliko o tome uopšte vodim računa, no dobro sad 😀

Ostalo. Od nekih dodatnih i nasumičnih stvari, tu su strane za menstrualni kalendar i strane za spisak namirnica prilikom nabavke i planiranje obroka na sedmičnom nivou (što opet rijetko kad zaista koristim, ali bitna je namjera), a kad je riječ o nekim stvarima koje sam imala prošle godine, a ove ih izbacila, tu su strane za liste filmova i knjiga (za takve stvari jednostavno koristim Goodreads i IMDb profile), kao i posebne mjesečne strane za ideje i napomene (jer sve što mi je potrebno već mogu da uglavim u neku od postojećih rubrika).

I to bi bilo to za ovo brzinsko predstavljanje. Kao što možete uočiti, nije se mnogo toga promijenilo u odnosu na prošlogodišnju varijantu ovog dnevnika i to prvenstveno iz razloga što vjerujem da sam našla opciju koja mi istinski odgovara. Slobodno ostavite komentare u vezi sa sopstvenim iskustvima kada su planeri u pitanju: da li ih uopšte koristite, kakvog su tipa, koje su vam obavezne rubrike i mislite li da su ovakve stvari zaista korisne.

Objavljeno od strane

Sakupljač materijala za ovu svaštaru, koju čine preporuke i osvrti na različite sitnice koje život znače (ili ga malo uljepšaju, ako ništa drugo).

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s