Chimamanda Ngozi Adichie: Dear Ijeawele, or A Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions

Ovo je još jedna Čimamandina knjiga koja bi se mogla svrstati u red onih koje na prilično jednostavan, pristupačan, lako dostupan i shvatljiv način tretiraju pitanje feminizma i po tome je, pored prilično skromnog obima, vrlo slična knjizi po kojoj je Čimamanda možda i najpoznatija: We Should All Be Feminists, o kojoj sam već pisala, te svi koje to zanima o njoj mogu čitati ovdje.

Ova knjiga nastala je, kako čitaoci saznaju u uvodnom tekstu, nakon što se Čimamandi javila prijateljica koja je od nje tražila neke konkretne savjete u vezi s tim kako da odgaja ćerku u duhu feminizma; ona je svojevrsni odgovor na pitanje kako odgojiti ćerku feministkinju, odgovor razložen na 15 vrlo jednostavnih, direktnih, gotovo banalnih prijedloga, koji upravo tim svojim osobinama pretenduju na lak prijem i visok stepen razumijevanja kod prilično široke publike. Baš ta okrenutost onom jednostavnom, svakodnevnom, razumljivom i konkretnom jeste Čimamandina odlika kada je riječ o pristupanju ovakvim stvarima, i to pozitivna, rekla bih. Ona je uspjela da pokrije različite teme kao što su izbor igračaka, biološka predodređenost ili podjela poslova na muške i ženske,  razgovor o odjeći, šminkanju ili seksualnosti i time pokrene neku vrstu razgovora o tome šta se sve danas zaista podrazumijeva pod ulogom žene.

Processed with VSCO with c1 preset

U uvodnom tekstu autorka čitaocima objašnjava okolnosti koje su dovele do nastanka ove knjižice. Piše o prijateljici koja je pitala za savjet kako da odgaja svoju ćerku, ali piše i o svojoj početnoj zbunjenosti i nesigurnosti da li ona uopšte zna odgovor na to pitanje. Pismo koje je napisala kao odgovor prijateljici, ispunjeno iskrenošću i težnjom ka iznošenjem praktičnih savjeta, ali i osnovama autorkinih feminističkih promišljanja, poslužilo je kao osnova za ovu knjigu. Između uvodnog teksta i samih savjeta koje iznosi i obrazlaže, Čimamanda postavlja neku vrsta okvira za ono što slijedi; piše o feminizmu kao kontekstualno uslovljenoj pojavi, te iznosi ono što smatra dvjema osnovnim premisama te pojave. Prva kaže: I matter. I matter eqaully. Not ‘if only’. Not ‘as lond as’, I matter equally. Fill stop, dok je druga data u formi pitanja i glasi: Can you reverse X and get the same result?

Processed with VSCO with c1 preset

 

Ostatak knjige podijeljen je u 15 poglavlja, gdje je svako poglavlje posvećeno jednom prijedlogu. Ono što im je zajedničko jeste to što svaki počinje nekom vrstom imperativa: Be a full person. Teach Chizalum to read. Give Chizalum a sense of identity. Talk to her about sex, and start early… Kao što se iz ovih nekoliko nasumično izabranih primjera može vidjeti, ti prijedlozi se razliku po konkretnosti onoga na šta upućuju, ali bez obzira na to koliko su na prvi pogled banalni, svima jasni ili prilično daleki i apstraktni, svaki od njih sadrži dodatno pojašnjenje prožeto mnoštvom dobro poznatih i često viđanih primjera iz svakodnevnog života i upravo u tome leži praktičnost ove knjižice kojoj je autorka, prema sopstvenim riječima, i te kako težila.

Prvi savjet koji Čimamanda nudi svojoj prijateljici, prijedlog kojim se centralni dio knjige otvara, usmjeren je na nju (prijateljicu) kao ženu, a ne na samo dijete.

Be a full person.

To je prijedlog kojim autorka savjetuje prijateljicu da bude ispunjena osoba, da se ne odriče svoje svestranosti, da ne dopušta da bude svedena ili određena samo time što je majka, iako je majčinstvo, samo po sebi, veličanstvena stvar, te joj prenosi savjet novinarke M. Sanders da se nikada ne izvinjava zbog toga što radi, jer raditi ono što voliš i uživati u onom što radiš nisu ništa drugo do istinski pokloni sopstvenom djetetu, slika koja mu uvijek može i treba poslužiti kao uzor.

Dok je prvi savjet upućen prvenstveno na majku, odnosno ženu, sljedeći je usmjeren ka roditeljskoj zajednici (Do it together), a od trećeg se javlja savjetovanje koje se tiče samog odnosa rema djetetu (Tach her that idea of gender roles is absolute nonsense. Beware the danger of what I call Feminism Lite. Teach Chizalum to read. Teach her to question language. Never speak of marriage as an achivement).

A šta se sve može naći u tim njenim obrazloženjima? Osvrtanje na uobičajene sitacije i događaje kao što su kuvanje, kupanje i presvlačenje djeteta, zadržavanje ili odbacivanje posla, zatim osvjetljavanje odnosa između ženskosti i ženstvenosti, isticanje pogrešnosti stava da se bilo kakav vid ženskog prava prikaže kao suprotstavljen tradicionalnim vrijednostima neke kulture ili zajednice, pa apsurdnost tako često iznošene ideje da žena treba da bude zadovoljna time što vlada iz sjene (he is the head and you are the neck ili he is driving, but you are un the front seat), uz dosta unošenja elemenata humora, bez obzira na ozbiljnost situacije ili problema: The knowledge of cooking does not come pre-installed in a vagina.

Processed with VSCO with c1 preset

Ovo je definitivno knjiga koja se čita iz jednog poteza (što zbog obima, što zbog jednostavnog stila pisanja) i ne uzima dosta vremena, a nudi vrlo jasan, razumljiv i praktičnošću obilježen pregled potencijalnih smjernica u vezi sa fenomenom o kojem uvijek treba pisati i govoriti, bez obzira na prisutne stavove o suvišnosti ili prevaziđenosti takvih postupaka u sadašnjem trenutku.

_________________________________________________________

Knjigu je moguće naručiti sa sajta Book Depository, a trenutna cijena iznosi 8,61 evra.

Objavljeno od strane

Sakupljač materijala za ovu svaštaru, koju čine preporuke i osvrti na različite sitnice koje život znače (ili ga malo uljepšaju, ako ništa drugo).

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s