Pet za pet

Ako slučajno postoji neko ko redovno prati objave na ovom blogu, mogao je uvidjeti da prošlomjesečnih preporuka nije bilo. Ne zato što nije bilo dobrih i zanimljivih stvari koje bi našle put do mene, već zato što je vrijeme čudna stvar koje nikad nema kad vam je najpotrebnija. Tako nekako. U svakom slučaju, spisak majskih preporuka zato će sadržati i nešto što je trebalo da bude u prošlomjesečnim, ali i nešto do čega sam došla baš u ovom mjesecu. Još jedna zanimljiva stvar koju sam uvidjela tek kad sam pogledala gotov spisak ― sve ove preporuke su na neki način povezane sa ženama. Potpuno nesvjesno i neplanirano. Ali i zbog toga mi je veoma drago.

Sluškinjina priča

1-20170603_162758

Prva preporuka odnosi se na knjigu Margaret Atvud Sluškinjina priča. Ovo mi je bila jedna od onih knjiga koje vam daju mnogo više nego što do njih očekujete. Bez nekog posebnog informisanja u vezi sa detaljima radnje i postupaka, uzela sam da je čitam i od nje očekivala ono što su mi svi govorili kad bi vidjeli da držim ovu knjigu Nadam se da voliš distopije.  Pa i volim odgovarala bih. Međutim, ono što me kod ove knjige oduševilo nije sam taj distopijski okvir ili kontekst, već to koliko je pažnje posvećeno detaljima i razmišljanju o funkciji i prirodi same priče, naracije, književnosti, umjetnosti. Kada vam neko spomene distopiju, vi znate gdje stojite otprilike, šta da očekujete u grubim crtama, i ovdje imate osjećaj da znate, ali tek postepeno dobijate jasan uvid u to kako stoje stvari, tek kada narator, koji je ujedno i glavni ženski lik, odluči da je vrijeme da taj segment saznate. I svaki put vas uzdrma. Ili barem tome teži. Jer priča je ovdje i svjedočanstvo o vremenu u kojem nastaje i vremenu o kojem je, utjeha i bijeg i prkos i mogućnost i šansa za subverzivnost (pogotovo oni virtuelni narativi, tokovi koji postoje u tekstu kao opcije koje su se mogle desiti, a možda i jesu u nekom od paralelnih tokova ili svjetova priče, ali u ovom aktuelizovanom nisu). I sama knjiga je u posljednje vrijeme postala prilično popularna i to kada je najavljena na njoj zasnovana serija. Jedan od narednih postova upravo planiram da posvetim nešto detaljnijem prikazu ove knjige, koji bi bio propraćen osvrtom i na samu seriju.

Big Little Lies

613_1024x411

Big Little Lies (Nevine laži) definitivno je serija koja je ostavila najveći utisak na mene u toku aprila. Riječ je o seriji čija prva sezona sadrži sedam epizoda, a glavne uloge pripale su velikim imenima kao što su Reese Witherspoon i Nicole Kidman, koje su i na spisku producenata. Trenutna ocjena na IMdB iznosi 8,7. Serija prati živote, naizgled idilične ― naravno, nekoliko porodica u Kaliforniji, sa naglaskom na ženskim likovima, a sve se uskomeša kada se u radnju uplete i ubistvo i opravda, uz mnoge druge „sitnije“ događaje, ono a pefect life is a perfect lie. Serija se često poredi sa Očajnim domaćicama (Desperate Housewives), ali činjenica je da se sa njom može porediti samo na nekom površinskom planu. 

Mixcloud preporuke

Slijede dvije muzičke preporuke, a odlične su za sve nas kojima se tako desi da nam se sluša nešto, ali nemamo pojma šta. Nemamo ideju šta da kucamo i tražimo na YT, a od muzike na računaru nemamo gotovo ništa. Ja uporno za sebe ponavljam kako baš i ne slušam muziku, a do ovih profila došla sam prvenstveno zahvaljujući čovjeku mi i stalnom dopiranju muzike iz njegovog radnog kutka.

12345

Pop kujna je prvi profil, a u opisu stoji sljedeće: Muzički meni za sladokusce, gastronomske trivije i povremeni razgovori u kuhinji. Šta možete pronaći u ovom kutku? Fenomenalan izbor muzike koja se na neki način dovodi u vezu sa hranom (odatle i naziv) ― to mogu biti recepti i savjeti u vezi sa pripremom određenih jela u pauzama od muzike, razgovori o kuhinji i kuhanju, pjesme koje kao objedinjujući faktor imaju upravo neku „gastronomsku konotaciju“. Meni dođe kao savršena dopuna uz spremanje hrane, naravno.

123

Profil Biljane Milanović, djevojke iz Banjaluke, drugi je meni posebno drag Mixcloud profil, a kod nje možete naći zaista sve i svašta muzički divno, ali meni su za sada najdraže njene liste  Jazz in Films, Isn’t it too dreamy? te Un Cocktail.

At Home With…

12346

At Home With… podkast je koji pripremaju blogerke Lili Pebls (Lily Pebbles) i Ana Njuton (Anna Newton) i to je još jedna stvar koju sam u posljednje vrijeme dosta slušala. Njih dvije za svaku epizoodu ovog podkasta posjete neku ličnost u njenoj kući, ženu kojoj se na osnovu nečega dive i čiji život i rad cijene, te vode razgovor koji traje nekih pola sata. Teme zavise od osobe koju posjećuju, njenog posla i njenih interesovanja. Za sada su to bile Jo Elvin (Glamour UK), Kate Johnson (blogerka poznata kao Kate La Vie), Terry de Gunzburg (By Terry) i Lisa Eldridge. Epizode slušam preko aplikacije Acast, kako bih mogla da vidim i slike koje prate razgovor.

Dodatna preporuka: Look Fantastic

123456

Look Fantastic jedini je sajt sa kojeg sam do sada naručivala šminku, kozmetiku i ostala pomagala i alatke slične prirode i vrlo sam zadovoljna dosadašnjim iskustvom. Naručene stvari stignu u roku od dvije sedmice, često i mnogo prije, kvalitetne su, a u kutiji u kojoj vam stigne naručeni proizvod dobijate i niz letaka sa kuponima i popustima koje možete ostavariti kupovinom na različitim sajtovima. Spisak brendova koji su zastupljeni na sajtu zaista je veliki (ja sam do sada naručivala theBalm, Maybelline i Real Techniques), a najnovija vijest jesu i MAC proizvodi. Neke stvari su dosta skuplje u odnosu na cijene u našim prodavnicama, pa tu valja malo obratiti pažnju, ali ima i onih koje su  prilično jeftinije (npr. Real Techniques), a sajt je najkorisniji za one stvari koje kod nas ne možemo naći. I da, vrlo bitna stvar, slanje se ne naplaćuje.

Objavljeno od strane

Sakupljač materijala za ovu svaštaru, koju čine preporuke i osvrti na različite sitnice koje život znače (ili ga malo uljepšaju, ako ništa drugo).

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s