Pet za pet

Prvi ovogodišnji tekst posvećen preporukama prilično je natrpan. Toliko da skoro puca iz okvira svog imena, jer ovdje se našlo, ako ćemo pravo gledati, više od pet stvari. Razlog tome je vjerovatno i to što na kraju decembra nisam objavila ovakav mjesečni pregled omiljenih stvari, već neku vrstu pregleda svega onoga što mi se svidjelo tokom 2016. godine (taj post možete vidjeti OVDJE). Slijedi nekoliko riječi o nekim fenomenalnim filmovima, serijama, knjigama i aplikacijama.

1. Dokumentarci

planet-earth-atemberaubender-trailer-79097_big
Izvor: serienjunkies.de

Za početak – dva dokumentarca. Planet Earth 2 i Planina Rorajma. Vjerovatno ste na internetu naišli na onaj klip o iguanama i zmijama koje ih pokušavaju uhvatiti. Riječ je klipu iz jedne epizode koja pripada serijalu Planet Earth 2. Ako vas je to zainteresovalo, onda će vas sigurno oduševiti još nekoliko sati fenomenalnih i uzbudljivih scena o najrazličitijim oblicima života, kao i gotovo nevjerovatni načini snimanja i bilježenja raznolikosti ove planete i posvećenost ljudi kojima je snimanje i učestvovanje u ovakvom projektu posao.

Drugi dokumentarac prati tim istraživača koji su se uputili do pomenute planine u Južnoj Americi, raznovrsne ljepote i teškoće na koje nailaze. Da, riječ je o onoj istoj planini koja je poslužila kao inspiracija za animirani film Up! Film prikazuje istinsku ljepotu njihovog posla, otkrivanje čovjeku nepoznatog, pronalaženje nekih potpuno novih dijelova slagalice o planeti na kojoj živimo i njihovo uklapanje u postojeću i nama znanu sliku. Njihovo putovanje do jedne od najstarijih, kako se smatra, geoloških formacija na Zemlji, takvo je da čovjeka zadivi, ali i prizemlji – pogotovo kada se starosni vijek planete uporedi sa periodom koji su na njoj proveli ljudi. Ako želite da ispratite njihov put i vidite kako je čitava misija zamalo propala, odvojite svega pedesetak minuta i pogledajte video u nastavku. Vjerujem da se nećete pokajati.

2. La La Land

la-la-imdb
Izvor: imdb.com

Naravno da ne može proći bez ovoga. Da, jasno mi je da će neki prevrnuti očima, ali ja spadam u onu grupu koja je u ovom filmu vidjela nešto suštinski iskreno i lijepo, nešto što na divan način održava vezu s onim starijim, iz čega je poteklo, ali i s onim modernim, savremenim. Riječ je o još jednom dokazu da izmještenost onog suštinskog, iskrenog i umjetničkog u svojoj srži  ne može negirati prirodu onog što se stavlja u novi kontekst. Ono ostaje jednako vrijedno, lijepo, podjednako može da nadahne ili utješi. Sve po potrebi.

Da, ovo je filmska preporuka, ali može biti i muzička. Ipak je riječ o mjuziklu. Danima nakon projekcije pjevušila sam City of Stars, a i ostalo sa spiska pjesama podjednako je divno. Uživajte.

3. Serija

the-crown-2
Izvor: australiannetworknews.com

The Crown (Kruna) jeste serija čija prva sezona ima deset epizoda i prati život Elizabete II, tačnije sam početak njene vladavine. Glavnu ulogu tumači Kler Foj, a predviđeno je šest sezona, kako se navodi. Da, riječ je o istorijskoj, biografskoj drami, ali moj utisak tokom većine epizoda bio je takav da su izbor trenutaka i način snimanja uticali na to da često potpuno zaboravite da je riječ o nečemu što je potpuno (ili gotovo potpuno) zasnovano na stvarnosnom, tj. istorijskom. Svoje mjesto u seriji našli su i momenti koji se tiču političkih djelovanja prikazanog vremena, ali i neki intimniji odnosi u široj i užoj kraljevskoj porodici.

4. Knjige 

2017-01-31 01.45.22 1.jpg

 

Regata papirnih brodova zbirka je poezije autora Marka Tomaša, rođenog u Ljubljani 1978. godine. Izdavač zbirke je LOM. Tomašu često uz ime dodaju odrednicu „pank pjesnik“ i to je, u neku ruku, opravdano – u smislu da imate nekoga čije stvaralaštvo narušava neku utvrđenu i propisanu normu, ali tom svojom negacijom, on uspostavlja svojevrsnu antipoetiku, koja je ipak (i dalje) neka vrsta poetike. Da, njegova poezija možda jeste „sirova“ (nisam ni sama sigurna koliko volim ovu riječ), ali kada uzmete u obzir teme o kojima piše i ono što je u srži njegovog pjesničkog promišljanja, sve osim tog „sirovog“ bilo bi nepotrebno uljepšavanje istine, jeftino zavaravanje kojem nema mjesta u iskrenoj potrebi za stvaralaštvom. E, zbog svega toga nevjerovatno cijenim ovu zbirku i iskreno preporučujem. Uostalom, kad ne zamrzite nekog ko ima pjesmu naslova „Ubio sam psa“, već mu još više zavolite pisanje, e onda je sve ostalo skoro pa suvišno. Ovo su stihovi koji rušenjem grade. I prirodu poezije i onog ko ih čita.

Evo nekoliko nasumičnih stihova koji pripadaju različitim pjesmama ove zbirke:

… pjesmu za prvi ples,

pjesmu bez domovine i zavičaja,

bez majke i oca,

bez mrtvih vojnika,

bez samotnih gradova.

Takvu ću pjesmu

jednom napisati.

***

Nisam to više mogao podnositi.

Tu ljubav bez granice,

te šape koje uvijek klepeću za mojim korakom

i sežu za mojim dlanom…

***

Život je ono što sanjaju mrtvi.

I ja sam nečija mašta.

Ne može nekom duša u kostur

pa nas izmaštala…

***

Želim da posječete prst

na rub ove stranice.

Ovoj skromnoj knjizi

nedostaje malo prave krvi.

unnamed

Druga knjiga jeste Gejmenova Srećom, mleko… Sjela, uzela i pročitala. Nije da je bilo teško, jer u ovih sto i nešto strana nema toliko teksta. Font je raznolik, redovi različito formirani i raspoređeni, prelijepe ilustracije (ipak je Kris Ridel u pitanju) sastavni su dio priče. Odlično oneobičavanje nečeg gotovo rutinskog – odlaska u prodavnicu po mlijeko. Divna knjiga koja podsjeća na to koliko je pričanje, u stvari, svojevrsna neophodnost i fantastičnost (u svakom značenju ove riječi), ali i na to koliko je tanka granica između fikcije i stvarnosti (ako mi tako odlučimo).

5. Aplikacija – TVShow Time

untitledtv

U posljednje vrijeme (ima tome neke dvije do tri godine) sve više otkrivam ljepotu gledanja fenomenalnih i kvalitetnih serija, serija kojima se posvetite maksimalno. I to je divno. Ono što je manje divno jeste to da što više toga dolazi do vas sve vam je teže pratiti šta vi to, u stvari, gledate i do koje ste sezone ili epizode došli. O datumima izlaska novih sezona da i ne govorim. I tu je ova aplikacija došla kao spas. Potražite seriju koju gledate, označite da je geldate i označite koju epizodu ste posljednju pogledali, tako da uvijek imate spisak šta vam je od serija ostalo i koliko tačno epizoda, tj. koju bi narednu trebalo da gledate. Tu je i prikaz nadolazećih serija, odnosno broj dana do izlaska neke naredne sezone ili epizode (ako je sezona prekinuta prije samog završetka). Za sada mi sve funkcioniše više nego dobro, a kako se potencijalno dobre serije samo množe i množe, najavljuju i najavljuju, rekla bih da je riječ o aplikaciju koju ću i te kako koristiti.

Objavljeno od strane

Sakupljač materijala za ovu svaštaru, koju čine preporuke i osvrti na različite sitnice koje život znače (ili ga malo uljepšaju, ako ništa drugo).

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s