The Rapid Fire Book Tag

Nova godina i novi tip teksta. Za prvu varijantu uzela sam takozvani The Rapid Fire Book Tag, koji čini ukupno devet alternativnih pitanja, tj. pitanja gdje se kao odgovor očekuje izbor jedne od dviju ponuđenih opcija. Ideju sam pronašla na YT kanalu Ariel Bisset, učinila mi se zanimljivom i to je negdje bilo dovoljno za uvođenje teksta ovog tipa. Koliko često planiram da pravim ovakve objave – nisam još sigurna, jer ne znam da li je ovo jedna od onih stvari koje vam se na prvu učine veoma zanimljivim, a onda shvatite da su potpuno neinspirativne i izgube na svojoj zanimljivosti. Vidjećemo.

1. Elektronska izdanja ili fizičke knjige?

Nemam problem s elektronskim izdanjima, ne vidim ih kao stvar koja će da uništi tradicionalno poimanje knjige i zaista shvatam njihovu praktičnost i ekonomičnost (da, sad ide ono – ali), ali ipak ostajem na strani knjige kao fizički opipljivog predmeta i to ne samo zbog često spominjanog osjećaja listanja stranica i mirisa već i zbog trajnosti i lakšeg upijanja informacija do kojih dođem. Vjerovatno je riječ o nekoj povezanosti navike i načina na koji mozak funkcioniše.

2017-01-09 01.54.24 1.jpg

2. Tvrdi ili meki povez?

Ovo je borba polova praktičnost i ekonomičnost – estetika i trajnost (mada ni ova trajnost više nije tako sigurna). Iako vidim više mekog poveza, kad ovako pogledam police, ovdje ću reći estetika prije praktičnosti 🙂

3. Online ili prave knjižare?

Prave knjižare (iako su moji izleti do sajta Book Depository sve češći). Da, često je nešto nemoguće naći u određenoj knjižari i lakše se do toga dolazi ako pretražite na netu, ipak je veće zadovoljstvo listati hrpu knjiga, dodirivati ih i tako prosuđivati da li ih želite ili ne. Mada, kao s prvim pitanjem, stvar navike.

untitled

4. Trilogije ili serije?

Ništa. Nastavci uglavnom razočaraju i shvatite da je sve to moglo jasnije i preciznije. Posljednja trilogija koju sam čitala bila je ona o gospođici Peregrin i njenim čudnovatim štićenicima i potvrdila je negdje moj stav.

5. Junaci ili antijunaci?

Pff, sad! Šta su junaci, šta antijunaci? Najbolje kad imate mješavinu dva u jedan. Ali ako već mora da se bira – neka budu junaci, heroji – ali ne oni apsolutno čisti, naravno.

6. Polovne ili nove knjige?

Nemam problem s kupovinom korištenih knjiga, ali ako ćemo biti potpuno iskreno – više sam naklonjena kupovini novih. Slučajnost, navika ili nešto treće? Nemam pojma. Istina, miris starih knjiga (onaj što podsjeća na vaniliju) daleko je ispred onih novih.

7. Posuđivanje ili kupovina knjiga?

Biblioteku sam potpuno zapostavila posljednje godine i sve što sam čitala kupovala sam. Čekam da me lupi po glavi spoznaja da nemam gdje da držim toliko knjige i da se vratim pozajmljivanju, a kupovinu ostavim za ono dobro probrano, ali do tada – izgleda da je kupovina.

8. Likovi ili radnja?

Opet, pff! Reći ću ipak da mi je možda draže kako nego ko (ali i to kako se i te kako upliće u ko).

9. Obimne ili kratke knjige? Duga ili kratka poglavlja?

Sve! Istina, lakše je nagovoriti sebe da počneš čitati kraću knjigu ili ne ispuštati knjigu dok ne završiš to još jedno kraće poglavlje.

Objavljeno od strane

Sakupljač materijala za ovu svaštaru, koju čine preporuke i osvrti na različite sitnice koje život znače (ili ga malo uljepšaju, ako ništa drugo).

3 thoughts on “The Rapid Fire Book Tag

  1. Love it! I ja sam otkuckala jedan tag (doduše dosta drugačiji, iako isto knjiški), ali uvijek imam u glavi misao da je to super zanimljivo meni za pisati (kao kad leksikon popunjavaš), ali ne i drugima za čitati.

    U tvom sam uživala i sa većinom stavki sam saglasna. Ako ne i svim!

    L.

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s