Pet za pet

Novembarski Pet za pet tekst donosi listu preporuka u vezi sa filmovima, serijama, knjigama i drugim zanimljivim sadržajima. Na listi su se našla dva filma, ali su oba fenomenalna i prilično međusobna različita, tako da nisam htjela da biram između njih. Uživajte.

Julieta

arton11447
Izvor: daskino.at

Julieta je novi film Pedra Almodovara, u kojem uloge naslovne junakinje tumače Ema Suarez i Adrijana Ugarte. Već na osnovu ovoga može se pretpostaviti da film obuhvata nešto duži vremenski period, što je i uslovilo potrebu da različite glumice tumače ist lik. Tako Adrijana igra Hulijetu iz mlađih dana, a Emi Suarez pripala je uloga junakinje u trenutku sadašnjosti glavnog toka filmske radnje. U filmu se prepliću trenuci prošlosti i sadašnjosti, veze među članovima porodice (sa akcentom na odnosima među ženskim likovima, tj, odnosom majke i ćerke), želja da se krene u budućnost i potreba da se vrati u prošlost, svakodnevica sa elementima čija osnova leži u mitu (što je opet u uskoj vezi sa profesijom junakinje), tragičnost i tišina ogrnuti gotovo nevjerovatno živim bojama (zbog čega je posebno zadovoljstvo bilo gledati film u kinu).

The Young Pope

the-young-pope-season-2
Izvor: chattsportsnet.com

Novi mjesec – nova serija. U oktobarskim preporukama Westworld, a sada genijalni Sorentino i Mladi papa. Vizuelno odlična serija, koja je na tom polju na tragu Velike ljepote i Mladosti, predstavlja zaista uspješno realizovanu grotesknost zasnovanu na spojevima sakralnog i profanog, hrišćanske ozbiljnosti u uzvišenosti i nekad veoma prizemnog humora koji vrlo često gazi u vodama ironije.

The Confession Book: Interviews with Great Authors on How They Write

ebook-cover

Jedno veoma pristojno elektronsko izdanje čiji besplatni primjerak možete dobiti OVDJE i koje sadrži razgovore sa autorima kao što su Margaret Atvud, Maja Andželou, Čarls Simić, Vlada Urošević,  Haled Hoseini… U većini razgovora pitanja se ponavljaju, a neka od njih podrazumijevaju interesovanje za mjesto odrastanja autora, izbor mjesta stanovanja, predmet studija, šta bi voljeli da im piše na nadgrobnom spomeniku, opis načina na koji provode jutro, preporuke drugih autora i tome slično.

Arrival

arrival-movie-4-e1471529984165
Izvor: arstechnica.com

Arrival je drugi film na listi novembarskih preporuka. Naučnofantastična podloga filma, zasnovana na dolasku vanzemaljaca i ljudskom pokušaju da sa njima uspostave kontakt i razviju mogućnost komunikacije, ukrštena je sa idejama o pitanju linearnosti i mogućnosti cikličnosti vremene, te sa pojedinim lingvističkim teorijama koje se ukrštaju sa poljem kognitivnog (kakva je Sapir-Vorfova hipoteza, zasnovana na ideji da se mišljenje formira gramatikom), ali i sa interesovanjem za mogućnost izbora, mogućnost uspostavljana i održavanja komunikacije uopšte i veze sa pojedincem.

Kakva ženska

untitled1

Kakva ženska je blog na koji sam nabasala još davno, ali nikako da stignem da ga uvrstim u listu mjesečnih preporuka. Sada mi to nije promaklo. Riječ je o blogu na kojem možete naći mnoštvo priča o velikim ženama iz našeg okruženja iz perioda 19. i 20. vijeka, a sve propraćeno divnim ilustracijama. Za tekstove zaslužna je Jelena Mitrović, a za pomenute ilustracije Sonja Bajić. Nastanak bloga inspirisan je sajtom The Reconstructionists. Preporučujem da posjetite njihovu stranicu (kakvazenska.com), a možete ih naći i na Fejsbuku i Tviteru. Neke od žena o kojima su već pisale jesu: Anica Savić Rebac, Ksenija Atanasijević, Isidora Sekulić, Milunka Savić, Nadežda Petrović…

Objavljeno od strane

Sakupljač materijala za ovu svaštaru, koju čine preporuke i osvrti na različite sitnice koje život znače (ili ga malo uljepšaju, ako ništa drugo).

One thought on “Pet za pet

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s