Pet za pet

U ovom Pet za pet tekstu možete naći preporuke u vezi sa predstavama, knjigama, serijama, profilima na Instagramu i muzici.

Nebeski odred

img_20161024_173805

Nebeski odred (Srpsko narodno pozorište, Novi Sad) jedna je od predstava koje sam pogledala u okviru ovogodišnjeg Zapleta i ne mogu reći ništa manje od toga da me oduševila. Riječ je o predstavi rađenoj po tekstu Đorđa Lebovića i Aleksandra Obrenovića, a za režiju zaslužna je Mia Knežević. Samu dramu čitala sam na četvrtoj godini faksa i sjećam se da sam i njome bila oduševljena, tako da me nevjerovatno obradovala vijest da ću imati priliku da u Jazavcu pogledam predstavu rađenu po njoj. Predstava traje tri i po sata, ali ja ni u jednom trenutku nisam imala osjećaj da je nešto suvišno. Radnja je smještena u Aušvic, gdje pratimo nekoliko likova i sve teškoće sa kojima se susreću, izbore (prividne ili prave) koji se pred njih stavljaju, njihove prošlosti i održavanje nade da bi možda moglo biti budućnosti. U centar je postavljeno pitanje krivice i definisanja granica između onog ljudskog i animalnog u čovjeku, pitanje opravdanosti borbe za sopstveni život (ako ta borba podrazumijeva povezanost sa smrću nekog drugog).

Solange Knowles

Muzička preporuka ide za novi album Solange Knowles. Album nosi naziv A Seat at the Table i sadrži 21 pjesmu, a jedan je od onih koje vrijedi slušati u potpunosti, pjesmu za pjesmom, kako bi se sačuvao i osjetio čitav kontekst pomoću kojeg se sama muzička ravan dopunjuje tematskim planom (ako ovo ima smisla). Ja o muzici ne znam da pišem, tako da vam samo ostavljam album da slušate i uživate.

Westworld

465_1024x411

Ostala sam jedno veče sama kod kuće, nisam imala namjeru da radim nešto istinski produktivno, tako da sam odlučila da potražim novu seriju koju bih mogla gledati. Posmatrajući šta se to nudi, sjetim se da sam načula neke preporuke za Westworld i tako je krenulo. Pogledala sam svega tri epizode, ali svaku od njih po dva puta (morala sam svoje oduševljenje da podijelim i sa čovjekom u mene, tako da sam onda gledala i sa njim). Prve odrednice koje se mogu čuti kada je riječ o ovoj seriji jesu Divlji zapad i roboti i to, iskreni da budemo, ne zvuči baš obećavajuće, ali suština serije daleko je od tog banalnog spajanja prilično udaljenih sfera. Kome bi serija mogla da se svidi? Onima koji vole fantastiku, onima kojima se sviđa Blade Runner, onima koje interesuje naratologija i teorija uranjanja… Neki od glumaca koji su svoje mjesto našli u seriji jesu Anthony Hopkins, Ed Harris, Evan Rachel Wood, James Marsden, Thandie Newton. Serija me za sada definitivno kupila, a dalje ostaje da se vidi na šta će sve to ličiti do kraja sezone.

Književna fantastika (treći broj)

unnamed

Književna fantastika, kako ste mogli pročitati u jednom od prethodnih tekstova (OVDJE), almanah je posvećen fantastici, izlazi jednom godišnje, a njegovi urednici su Dragoljub Igrošanac i Mladen Jakovljević. I u ovom broju pažnja je posvećena i tekstovima koji se mogu svrstati u kategoriju fantastike i teorijskim razmatranjima različitih fenomena koji su za tu kategoriju karakteristični. U ovom broju mogu se tako naći tekstovi Filipa K. Dika, Zorana Živkovića, Filipa Davida, Gorana Skrobonje i mnogih drugih. U njima je tematizovano putovanje kroz vrijeme, ali i razgovor pisca i đavola, prijedlog novog načina mjerenja vremena, vremenska azbuka… Ogledi su posvećeni, između ostalog, Lavkraftu, Diku, Dragutinu Ilićuali i statusu same fantastike. Razgovori su vođeni sa Darkom Suvinom, Ilijom Bakićem i Dejanom Ognjanovićem, a pažnja je posvećena i Refesticonu, jednom regionalnom festivalu fantastične književnosti iz Bijelog Polja.

20160815_001908.jpg

Instagram: mikimiljian

Jedan divan profil koji spaja porodicu, Firencu, boje, puno osmijeha i svaki put se istinski obradujem kad naiđem na neku fotku koju postave. Evo i zašto:

Objavljeno od strane

Sakupljač materijala za ovu svaštaru, koju čine preporuke i osvrti na različite sitnice koje život znače (ili ga malo uljepšaju, ako ništa drugo).

One thought on “Pet za pet

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s