Umjetnost na ivicama knjiga

Oslikavanje ivica knjiga praksa je koja datira još iz perioda srednjeg vijeka. Neke ilustracije ovog tipa mogu se vidjeti kada posmatrate zatvorenu knjigu, a druge traže da se listovi knjige rašire do određene mjere i nešto su skrivenije (jer ih ne možete vidjeti ni ako samo držite zatvorenu knjigu, a ni kada knjigu potpuno otvorite).

tumblr_msi6yyocZs1rte5gyo3_540
Izvor: uispeccoll.tumblr.com
tumblr_msi6yyocZs1rte5gyo5_500
Izvor: uispeccoll.tumblr.com

Motivi oslikani na ivicama knjige nekada su u vezi sa njenom tematikom, a nekada ne. Na samom početku to su bili uglavnom jednostavniji dekorativni simboli, a kasnije su počeli da se javljaju portreti i čitavi pejzaži ili scene koje proizilaze iz sadržaja knjige.

Velika kolekcija knjiga koje su oslikane na ovaj način nalazi se u Bostonu (The Boston Public Library), a njeno jezgro čini 258 knjiga koje je još 1951. godine poklonio Albert Henri Vigin. Biblioteka dopušta virtuelni pregled kolekcije, a galeriju možete pogledati OVDJE. Fotografije knjiga mogu se pretraživati i u okviru glavne galerije, ali i kucanjem naziva knjige na kojoj je ilustracija ili naziva slike koja se našla na ivici neke od knjiga.

Objavljeno od strane

Sakupljač materijala za ovu svaštaru, koju čine preporuke i osvrti na različite sitnice koje život znače (ili ga malo uljepšaju, ako ništa drugo).

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s