Umjetnost na ivicama knjiga

Oslikavanje ivica knjiga praksa je koja datira još iz perioda srednjeg vijeka. Neke ilustracije ovog tipa mogu se vidjeti kada posmatrate zatvorenu knjigu, a druge traže da se listovi knjige rašire do određene mjere i nešto su skrivenije (jer ih ne možete vidjeti ni ako samo držite zatvorenu knjigu, a ni kada knjigu potpuno otvorite).

tumblr_msi6yyocZs1rte5gyo3_540
Izvor: uispeccoll.tumblr.com
tumblr_msi6yyocZs1rte5gyo5_500
Izvor: uispeccoll.tumblr.com

Motivi oslikani na ivicama knjige nekada su u vezi sa njenom tematikom, a nekada ne. Na samom početku to su bili uglavnom jednostavniji dekorativni simboli, a kasnije su počeli da se javljaju portreti i čitavi pejzaži ili scene koje proizilaze iz sadržaja knjige.

Velika kolekcija knjiga koje su oslikane na ovaj način nalazi se u Bostonu (The Boston Public Library), a njeno jezgro čini 258 knjiga koje je još 1951. godine poklonio Albert Henri Vigin. Biblioteka dopušta virtuelni pregled kolekcije, a galeriju možete pogledati OVDJE. Fotografije knjiga mogu se pretraživati i u okviru glavne galerije, ali i kucanjem naziva knjige na kojoj je ilustracija ili naziva slike koja se našla na ivici neke od knjiga.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s