Pet za pet

Današnji Pet za pet tekst donosi dvije muzičke preporuke, divnu ilustrovanu knjigu (po kojoj je rađen i kratki animirani film), simpatične ilustracije i PMS.

Radiooooo.com

radiooo

Prva preporuka jeste jedan pravi muzički vremeplov. O čemu je riječ? Pa o jednom prezanimljivom online mjestu koje slušaocima omogućava da otkriju muziku iz različitih perioda i zemalja. Kako? Kada odete na stranicu, potrebno je samo da klikom na mapi izaberete određenu zemlju, a nakon toga i vremenski period i možete slušati pjesme koje su tada bile popularne u izabranoj zemlji. Više o tome kako se uopšte rodila ideja da se nešto ovakvo napravi možete pročitati OVDJE.

Duck, Death and the Tulip

DDT_web-image

Duck, Death and the Tulip simpatičan je ilustrovani knjižurak o smrti, gubitku i cikličnosti kao fenomenu koji prati naše postojanje. Priča počinje trenutkom kada  Patka napokon uočava da je Smrt prati, a nastavlja se prikazivanjem odnosa koji se među njima razvija, odnosa koji je na početku baziran na strahu, ali kasnije sve više počinje ličiti na prijateljstvo. Ova priča ne traži od vas mnogo vremena, osim ako ne osjetite potrebu – kao što sam i sama – za opetovanjem i opetovanjem čitanja.

They could see the pond far below. There it lay. So still. And so lonely.

“That’s what it will be like when I’m dead,” Duck thought. “The pond alone, without me.”

Death sometimes read minds. “When you’re dead, the pond will be gone, too — at least for you.”

“Are you sure?” Duck was astonished.

“As sure as can be,” Death said.

“That’s a comfort. I won’t have to mourn over it when…”

“…when you’re dead.” Death finished the sentence.

Knjiga se može naručiti na sajtu Book Depository (8.95 ili 14.18 evra za 38 strana, zavisno od izdanja koje izaberete), a postoji i simpatičan video zasnovan na njoj.

Jesuso Ortiz

12688133_1743973772499958_7706043532458908737_n
Izvor: Facebook

Nešto vedrija preporuka tiče se ilustracija koje pravi Jesuso Ortiz. One objedinjuju crteže i predmete i stvari koje koristimo gotovo svakodnevno i koji u kontekstu tih ilustracija često dobijaju potpuno nove uloge. Ako biste da vidite kako možete povezati cvijeće i dinosauruse, flamingose, ovce ili gramofone, slobodno prelistajte fotke na njegovoj fb stranici.

Maggie Rogers

maggie-rogers-pharrell-alaska-PIGEONS-AND-PLANES
Izvor: pigeonsandplanes.com

Sljedeća muzička preporuka jeste Maggie Rogers i njena sjajna pjesma Alaska. Pharrell Williams je otkrio Maggie na NYU i to je u dobroj mjeri pomoglo povećanju stepena njene popularnosti. Najčešća odrednica kojom opisuju prirodu ove pjesme jeste  a folk/dance hybrid, što samo po sebi može da izgleda pomalo čudno, ali njenu ljepotu, jednostavnost i zaista neku dozu neobičnosti možete uhvatiti već na prvo slušanje (koje kod mene nije bilo i posljednje).

PMS? Da.

tumblr_nxzhfh5uwD1suaeyxo1_1280
Izvor: Tiny PMS Match

Da, ali ovaj PMS je Pantone Matching System, a Inka Mathew je odradila fantastičan posao pronalaženjem najraznovrsnijih predmeta i njihovim spajanjem sa odgovarajućom bojom u tom sistemu. Prenosim svega nekoliko primjera, a ostatak možete pogledati OVDJE. Postoji i odgovarajuća knjiga, a njena cijena (barem na BD) iznosi 10.07 evra.

Objavljeno od strane

Sakupljač materijala za ovu svaštaru, koju čine preporuke i osvrti na različite sitnice koje život znače (ili ga malo uljepšaju, ako ništa drugo).

2 thoughts on “Pet za pet

  1. Povratni ping: Pet za pet – Zlatnoruna

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s