Federiko Babina (da, još jednom)

Prije nešto više od godinu i po (tačnije – krajem novembra 2014. godine) pisala sam o Federiku i njegovoj kolekciji  Archiwindow (možete pogledati OVDJE), a i danas se sjećam oduševljenja kada sam vidjela fantastične ilustracije koje su spajale grafički dizajn i arhitekturu.

Na njegovoj stranici (http://www.federicobabina.com/) od tada pojavilo se mnogo novih kolekcija ilustracija, a neke od (barem meni) najzanimljivih su Archidirector, Archiwriter, Inkonic Faces ili Archist.

Šta je ono što je zajedničko svim ovim kolekcijama i što čini osnovu Federikovog stila? Moglo bi se reći da su to težnja ka simbiozi i jednostavnosti, usmjerenost ka prepoznatljivim detaljima onoga što se prikazuje, detaljima koji ocrtavaju suštinu date stvari.

archist-city-01_905
Archist (federicobabina.com)

Tako u seriji Archist Babina spaja grafički dizajn, arhitekuturu i prepoznatljiv stil velikih umjetnika kakvi su Mondrijan, Maljevič, Vorhol, Pikaso, Miro, Dali. Čitavu kolekciju možete pogledati OVDJE. Lako je uvidjeti već nakon nekoliko ilustracija kojim principima se vodio Babina. Uzimajući neke specifične odlike i stilske postupke umjetnika kojima se bavio i učitavajući ih u grafički prikaz raznovrsnih građevina (čija priroda i krajnji izgled neupitno proizilaze iz datih stilskih odlika svakog od umjetnika), Federiko Babina stvorio je fenomenalne ilustracije koje naglašavaju ljepotu svih vidova stvaralaštva sa kojima je došao u dodir.

08_Andy-Warhol-01_905
federicobabina.com

Klikom na krug možete vidjeti kojem umjetniku je posvećena koja ilustracija.

Kolekcije Archidirector Archiwriter posvećene su prikazivanju ilustracija građevina inspirisanih poznatim piscima i režiserima. Tu su svoje mjesto našle građevine čije je stilsko izvorište u liku i djelu Dostojevskog, Kalvina, Kafke, Orvela, Kamija, Kundere, Tolstoja, Vajlda, Šekspira, Prusta, Felinija, Hičkoka, Bartona, Kusturice i mnogih drugih.

ARCHIDIRECTOR_city-01_700

ARCHIWRITER_city-01_635

U slučaju kolekcije Archiwriter, ilustracije građevina (koje su inspirisane temama kojima su se pisci bavili, njihovom poetikom, arhitekturom gradova o kojima su pisali ili sa kojima su bili u vezi) upotpunjene su i tekstovnim sadržajem.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Povodom kolekcije Archidirector Federiko Babina je direktno ukazao na sponu koju vidi između arhitekture i režije, rekavši da su režiseri arhitekte filma. Kuće koje je prikazao na ilustracijama postale su svojevrsne scene u filmovima. Njihov izgled inspirisan je filmovima režisera naslovljenih na vrhu svake ilustracije i zbog toga one istovremeno i predstavljaju te filmove, ali i izgledaju kao da su iz njih istrgnute.

The architecture is like a scene from a movie where the story is the life, the script is dictated by the use of the building and where the actors are the residents. A labyrinth where all – characters, director, audience –are lost and found in the intensity of their emotions.

Objavljeno od strane

Sakupljač materijala za ovu svaštaru, koju čine preporuke i osvrti na različite sitnice koje život znače (ili ga malo uljepšaju, ako ništa drugo).

One thought on “Federiko Babina (da, još jednom)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s