Archiwindow

Fantastična kolekcija Archiwindow, čiji je autor Federiko Babina, obuhvata 26 ilustracija na kojima je prikazana svojevrsna simbioza grafičkog dizajna i arhitekture. Naime, riječ je o ilustracijama na kojima su predstavljene siluete poznatih srhitekata i to na način da bivaju postavljene iza prozora koji su dio neke od njihovih građevina. Svoje mjesto na ovim ilustracijama tako su našli: Gaudi, Le Korbizije, Frenk Lojd Rajt i mnogi drugi.

(izvor: federicobabina.com)
 

Federiko Babina prozore smatra očima građevina i to i te kako objašnjava zašto je uzeo baš ovaj motiv kao osnovu svojih ilustracija. Zanimljiv je i sam način na koji su siluete arhitekata prikazane – dok mi posmatramo ilustraciju koja u sebi sadrži i motiv koji simboliše rad nekog arhitekte, silueta tog istog arhitekte usmjerena je ka nama te i mi bivamo postavljeni kao predmet posmatranja. Ovakvim oblikovanjem svog rada, Federiko ostvaruje jedan izrazito živ i dinamičan odnos između svojih ilustracija i publike.

Gaudi i njegova Casa Batlló
 Od 26 ilustracija, koliko se nalazi u okviru ove kolekcije, izabrala sam neke koje su mi se učinile najzanimljivijim te sam pokušala da pronađem i fotografije građevina čije prozore Babina predstavlja. Fotografije na kojima si prikazane Federikove ilustracije preuzete su sa njegovog sajta www.federicobabina.com, a tu možete pogledati i ostatak njegovog rada.
 
Le Korbizije i La Tourette
Frenk Lojd Rajt i Fallingwater (Kuća Kaufmann)
Libeskind i Jevrejski muzej u Berlinu
Gropijus i Bauhaus
Ritveld i Rietveld Schröder House
Mirales i The Scottish Parliament Building

 

One thought on “Archiwindow

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s