Archiwindow

Fantastična kolekcija Archiwindow, čiji je autor Federiko Babina, obuhvata 26 ilustracija na kojima je prikazana svojevrsna simbioza grafičkog dizajna i arhitekture. Naime, riječ je o ilustracijama na kojima su predstavljene siluete poznatih srhitekata i to na način da bivaju postavljene iza prozora koji su dio neke od njihovih građevina. Svoje mjesto na ovim ilustracijama tako su našli: Gaudi, Le Korbizije, Frenk Lojd Rajt i mnogi drugi.

(izvor: federicobabina.com)
 

Federiko Babina prozore smatra očima građevina i to i te kako objašnjava zašto je uzeo baš ovaj motiv kao osnovu svojih ilustracija. Zanimljiv je i sam način na koji su siluete arhitekata prikazane – dok mi posmatramo ilustraciju koja u sebi sadrži i motiv koji simboliše rad nekog arhitekte, silueta tog istog arhitekte usmjerena je ka nama te i mi bivamo postavljeni kao predmet posmatranja. Ovakvim oblikovanjem svog rada, Federiko ostvaruje jedan izrazito živ i dinamičan odnos između svojih ilustracija i publike.

Gaudi i njegova Casa Batlló
 Od 26 ilustracija, koliko se nalazi u okviru ove kolekcije, izabrala sam neke koje su mi se učinile najzanimljivijim te sam pokušala da pronađem i fotografije građevina čije prozore Babina predstavlja. Fotografije na kojima si prikazane Federikove ilustracije preuzete su sa njegovog sajta www.federicobabina.com, a tu možete pogledati i ostatak njegovog rada.
 
Le Korbizije i La Tourette
Frenk Lojd Rajt i Fallingwater (Kuća Kaufmann)
Libeskind i Jevrejski muzej u Berlinu
Gropijus i Bauhaus
Ritveld i Rietveld Schröder House
Mirales i The Scottish Parliament Building

 

Objavljeno od strane

Sakupljač materijala za ovu svaštaru, koju čine preporuke i osvrti na različite sitnice koje život znače (ili ga malo uljepšaju, ako ništa drugo).

One thought on “Archiwindow

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s